Uskoro platni promet sa Srbijom

Bez autora
Dec 24 2011

Osnivanje srpsko crnogorskog poslovnog kluba doprinijeće boljoj saradnji privrednika dvije zemlje od čega će i države imati koristi, poručeno sa svečane Skupštine kluba. Srbija i Crna Gora su najvažniji spoljnotrgovinski partneri, saglasni su predsjednici Vlada i Privrednih komora ali ističu da ima prostora za unaprijeđenje odnosa. Najznačajnije je uvođenje direktnog platnog prometa a očekuje se da će se to uskoro i desiti. Osnivanje srpsko crnogorskog poslovnog kluba potvrda je interesa dvije zemlje da unaprijede biznis ambijent. Poslovne veze bi trebalo jačati. Samo na taj način može se da zauzeti mjesto na evropskom i globalnom tržištu. Privrednici moraju da sarađuju, a za to im je neophodna politička podrška. Ne da im se kaže gdje i kako treba da naprave biznis ali treba da im se kaže da su dobrodošli i da od njihovog doborg bizbnisa oni sami imaju koristi kao i države gdje rade.

Uskoro platni promet sa SrbijomOsnivanje srpsko crnogorskog poslovnog kluba doprinijeće boljoj saradnji privrednika dvije zemlje od čega će i države imati koristi, poručeno sa svečane Skupštine kluba.

Srbija i Crna Gora su najvažniji spoljnotrgovinski partneri, saglasni su predsjednici Vlada i Privrednih komora ali ističu da ima prostora za unaprijeđenje odnosa.

Najznačajnije je uvođenje direktnog platnog prometa a premijer Lukšić očekuje da će se to uskoro i desiti.

Premijer Igor Lukšić smatra da je osnivanje srpsko crnogorskog poslovnog kluba potvrda interesa dvije zemlje da unaprijede biznis ambijent. Dodaje da bi poslovne veze trebalo jačati. "Samo na taj način možemo da zauzmemo mjesto na evropskom i globalnom tržištu", kazao je.

Njegov srbijanski kolega Mirko Cvetković kaže da naši privrednici moraju da sarađuju a da im je za to neophodna politička podrška. Objašnjava i kako: "Ne da im se kaže gdje i kako treba da naprave biznis ali treba da im se kaže da su dobrodošli i da od njihovog doborg bizbnisa oni sami imaju koristi kao i države gdje rade."

Predsjednik Privredne komore Srbije Miloš Bugarin ocjenjuje da je Srbija najznačajniji crnogorski spoljnotrgovinski partner. U prvih 10 mjeseci robna razmjena dvije zemlje iznosila je skoro 865 miliona dolara, 6 odsto više nego lani u istom periodu.

Najviše se izvozi, odnosi uvozi, struja, drva, mineralna voda, pršenično brašno, ulje.

Bugarin ističe i da postoji nekoliko problema u privrednoj saradnji Srbije i Crne Gore. Navodi necarinske barijere i dodaje: "Bitno je omogućiti brži protok robe kroz granične prelaze jer tu postoji niz problema."

Problem je i platni promet. Igor Lukšić zna da je u interesu privrednika obije zemlje da se uspostavi direktni platni promet i zato očekuje ohrabrenje Centralnim bankama da poslije dužeg perioda izađu sa konkretnim sporazumom koji će omogućiti direktni platni promet.

Predsjednik crnogorske Privredne komore Velimir Mijušković uvjeren je da će ranije potpisani sporazumi o ekonomskoj saradnji između Srbije i Crne Gore učiniti da i u vrijeme krize ostanemo najvažniji spoljnotrgovinski partneri.

"Koristim prisustvo ministara da uskoro dođe do usaglašavanja Sporazuma o međusobnom priznavanju sertifikata koji bi unaprijedio poslovnu saradnju", kazao je.

Svečanoj Skupštini srpsko crnogorskog poslovnog kluba prisustvavali su i ministri finansija, ekonomije i poljoprivrede.

Petar Popović predsjednik Skupštine Srpsko-crnogorskog poslovnog kluba

Direktor M-Tela Petar Popović, izabran je za predsjednika Skupštine Srpsko-crnogorskog poslovnog kluba koja je održana danas u Podgorici.

Za potpredsjednika je izabrana Jovanka Obradović, direktorica Mone.

U Upravni odbor ovog Kluba izabrani su Radivoje Rašović direktor predstavništva Privredne komore Srbije u Crnoj Gori, Verica Maraš, direktorica Plantaža, Zoran Milašević iz Delte DMD, Dragan Bokan vlasnik Volija, Željko Maslovar, iz Knjaz Miloša, Miodrag Davidović, vlasnik Neksana, Nikola Kesler iz Imleka, Vojin Žugić iz Stadiona, Vlastimir Golubović iz Veleteksa, Vlado Franeta iz Rekreatursa i Rajko Bujković iz Jadranskog sajma.

Novi poslovni klub broji 110 članova.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik